Coaching, pozitivna psihologija, osebnostna rast in psihoterapija – stičišča in razlike

 

Gledanje youtuba in prebiranje knjig (za osebno rast) je lahko dober način pomoči. A ponudb je veliko, dobrih in slabih. Poleg tega samo gledanje takih videov ne koristi kaj dosti. Potrebno je narediti prve korake in se zavedati, da bodo na poti padci in neuspehi. In da je to del procesa dela na sebi.

Zakaj spodnji video? Hussey ima velik odmev na spletu in spremljajo ga milijoni. Je nekakšen guru za odnose moški – ženske. Težavo vidim v tem, da v videu predstavi program, ki pomaga tistim, ki se počutijo, da niso dovolj vredni. Retreat program, ki obljublja čustveno spremembo. Iz občutja ‘nisem dovolj vredna’ v občutje ‘dovolj sem vredna.’ Hussey ponudi tri delavnice po pet dni skozi celo leto. To pomeni, da se sprejemaš tako kot si; s prednostmi in slabostmi. Da se imaš rada in da v sebi čutiš občutek varnosti – da si dovolj, ne glede na status – materialni ali stanovski. Sliši se obetavno in morda za mnoge tudi realno uresničljivo.

Počutiti se manjvredno je spekter doživljanja. Nekateri imajo lahko ta občutek tako močan, da so popolnoma potopljeni v njega, nekateri pa se ne počutijo dovolj le tu in tam in manj intenzivno. Večina ljudi ne naredi čustvene spremembe v enem letu, še manj pa v petih dneh, sploh pa ne stalne. Na podobnih programih spoznaš nove koncepte, se psiho-educiraš, ozavestiš nekaj, morda celo v skupini prav zares doživiš čustven uvid, seveda. Vendar bo ta učinek kratkotrajen, če nova spoznanja o sebi potem tudi ne preneseš v prakso, torej v odnose. Ponavadi takšne spremembe ne narediš po petih dneh ali enem letu v skupini neznancev, ampak po petih letih v skupini ljudi, ki jim zaupaš. Ali pa po mesecih, če ne letih ozaveščanja in spremljanja sebe skozi odnose in procese samo-pomoči.

Hussey nagovarja svojo publiko. To so ljudje, ki so sposobni stopiti v intimen odnos ne da bi se počutili ogrožene in na preži, da ne izgubijo tega odnosa ali pa sebe v odnosu. To so ljudje, ki imajo dovolj jasno identiteto, znajo postaviti mejo in izraziti svoj jaz. Tisti, ki tega niso sposobni pa bi morali pomoč poiskati pri psihoterapevtu.

RAZLIKA MED COACHINGOM, PSIHOLOŠKIM SVETOVANJEM IN PSIHOTERAPIJO

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja