UVODNO SREČANJE

Uvodna srečanja so namenjena spoznavanju. Spoznavava naravo vaše stiske in oceniva korist od psihoanalitične psihoterapije. Pomembno je, da se ob meni počutite dovolj varno in razumljeno. Seznanim vas z načinom dela in z načeli psihoanalitične psihoterapije. Če se oba strinjava, da sva pripravljena delati skupaj, skleneva ustni dogovor o sodelovanju. Dogovor vključuje odgovornost obeh za ohranjanje vnaprej določenega urnika srečanj, redno plačilo ter obojestransko zaupnost.

Še naprej sedite na stolu nasproti mene ali pa se uležete na kavč, ki ga imam v sobi. Srečujeva se najmanj enkrat, lahko tudi večkrat na teden. Med seanso se pogovarjate z mano, pogovor pa vodim na tak način, da se lahko dobro slišite in čutite. Zaupate nama obema asociacije, čustva, fantazije, impulze, lahko tudi sanje. Vmes rad spomnim na vaše dihanje saj predstavlja most med vami in vašim telesom - čutenjem.

Sčasoma se stiske in težave (simptomi), ki so vas sploh pripeljale k meni, ublažijo in zmanjšajo, najin (terapevtski) odnos pa postaja še bolj varen in zaupljiv. Jaz pogosto komentiram interakcijo med obema. Na ta način imava priložnost odkrivati tiste vzorce, ki vas hromijo v odnosih in nasploh v življenju. Kot psihoanalitik ne osvetljujem le vaše pomembne pretekle izkušnje, ki so bile pozabljene in potlačene. Pravzaprav do njih prej ali slej pridete vi sami. Predvsem skušam med uro opaziti vaše nezavedne bojazni, prepovedane želje, občutke krivde in potlačene fantazije, ki vam povzročajo težave v odnosih, nepojasnjeno tesnobo, depresijo ter druge simptome in blokade.

KOMU JE NAMENJENA PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA OZ PSIHOANALIZA?

Psihoanaliza je namenjena osebam, ki trpijo zaradi depresije ali tesnobe, zdravstvenih težav, ki jih ne potrjuje medicina, ali pa zaradi težav v spolnosti in na splošno v odnosih. Lahko trpijo za slabo samopodobo in pomanjkanjem zaupanja do sebe in ljudi. Psihoanaliza je namenjena ljudem z osebnostnimi motnjami in ljudem, ki nimajo jasne identitete. Nekateri pridejo na psihoanalizo zaradi povodov kot so krize in izgube v družinskem, ljubezenskem ali poslovnem okolju in odnosih. Nekateri pridejo zaradi travmatičnih izkušenj v o otroštvu. Veliko je tudi takih, ki se odločijo za psihoanalitično obravnavo, ker jim dosedanji psihoterapevtski pristopi niso pomagali ali pa ta učinek ni bil dolgotrajen. Psihoanaliza ali psihoterapija je za mnoge tista prava naložba za izboljšavo kvalitete življenja.