UVODNO SREČANJE

Uvodna srečanja so namenjena spoznavanju. Spoznavava naravo vaše stiske in oceniva korist od psihoanalitične psihoterapije. Pomembno je, da se ob meni počutite dovolj varno in razumljeno. Seznanim vas z načinom dela in z načeli psihoanalitične psihoterapije. Če se oba strinjava, da sva pripravljena delati skupaj, skleneva ustni dogovor o sodelovanju. Dogovoriva se za obojestransko zaupnost, redni termin in redno plačilo. 

Sedite na stolu nasproti mene ali pa se uležete na kavč. Srečujeva se najmanj enkrat, po potrebi in oceni pa tudi večkrat na teden. Med srečanjem se pogovarjate z mano, pogovor pa vodim na tak način, da se lahko dobro slišite in čutite in da veste, da lahko govorite o vsem, kar je za vas pomembno. Zaupate nama obema asociacije, čustva, fantazije, impulze, lahko tudi sanje. Vmes rad spomnim na vaše dihanje saj predstavlja most med vami in vašim telesom - čutenjem.

Sčasoma se stiske in težave (simptomi), ki so vas pripeljale k meni, ublažijo in zmanjšajo, najin terapevtski odnos pa postaja intimnejši. Jaz pogosto komentiram interakcijo med obema. Na ta način imava priložnost odkrivati tiste vzorce, ki vas hromijo v odnosih in nasploh v življenju. Kot psihoanalitik ne osvetljujem le vaših preteklih izkušenj in spominov, ki so bili pozabljeni in potlačeni. Pravzaprav do njih prej ali slej pridete vi sami. S tem pa sprostite tudi potlačena čustva kot sta žalost in jeza, lahko tudi radost ali pa naklonjenost. Med uro skušam opaziti vaš nezavedni svet- bojazni, prepovedane želje in fantazije, občutke krivde in sramu, ki vam hromijo stik z mano, s sabo in z drugimi s katerimi ste v odnosih.

KOMU JE NAMENJENA PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA OZ PSIHOANALIZA?

Psihoanaliza je namenjena osebam, ki trpijo zaradi depresije ali tesnobe, zdravstvenih težav, ki jih ne potrjuje medicina, ali pa zaradi težav v spolnosti in na splošno v odnosih. Lahko trpijo za slabo samopodobo in pomanjkanjem zaupanja do sebe in ljudi. Psihoanaliza je namenjena ljudem z osebnostnimi motnjami in ljudem, ki nimajo jasne identitete. Nekateri pridejo na psihoanalizo zaradi povodov kot so krize in izgube v družinskem, ljubezenskem ali poslovnem okolju in odnosih. Nekateri pridejo zaradi travmatičnih izkušenj v otroštvu. Mnogi pridejo po priporočilu psihiatra ali zdravnika. Veliko je tudi takih, ki se odločijo za psihoanalitično obravnavo, ker jim dosedanji psihoterapevtski pristopi niso pomagali ali pa ta učinek ni bil dolgotrajen.Delo na sebi skozi (psihoterapevtski) odnos, je po mojem mnenju in izkušnjah dobra naložba za izboljšavo kvalitete življenja.