Sanjalec ja sam sebi najboljši psihoanalitik

Sanje nam lahko prinesejo pomembna sporočila in uvide iz nezavednega sveta, če jim znamo prisluhnit. Sanje so dragocen material za raziskovanje v psihoanalitični psihoterapiji. Vsebujejo lahko prepovedane želje in namere, bojazni, čustva in nasploh doživljanja, ki se jih sicer v budnem življenju slabo zavedamo ali pa sploh ne. S sanjami se skušamo nagovarjati. Še posebno s tistimi, ki se nam živo vtisnejo v spomin in ostajajo z nami skozi dan ali celo leta.

Tu navodila kako si lahko s sanjami pomagate sami. Sanjalec je namreč sam sebi najboljši psihoanalitik.

 

1. Zapišite si sanje na list papirja tako kot bi jih pripovedovali psihoanalitiku, brez cenzure in olepševanja. Bodite pozorni na asociacije in ideje, ki se vam porajajo ob pisanju in bodite v stiku z občutki, ki jih slike porajajo.

2. Dovolite si razložiti sanje. Ne bojte se, da si stvari izmišljujete, le pustite domišljiji prosto pot. Skušajte izhajati iz čutenja! Vzemite si čas, ne hitite.

3. Zapisane sanje preberite še enkrat (lahko tudi kasneje, dan, teden, mesec). Opazili boste, da imajo lahko drugačen pomen oz boste dobili na iste sanje druge asociacije. Potem bodite v stiku še s tem in samo pustite, da domišljija in občutki delajo svoje. Ne iščite na silo razlag.

4. Bodite pozorni na osebe, predmete in simbole v sanjah, predvsem pa na stvari, ki nimajo nobenega smisla na prvi pogled. Pomagate si lahko z vprašanjem: Kaj meni ta simbol/ oseba predstavlja, zakaj sem ga dal v sanje in kaj si skušam z njim prav v teh sanjah sporočiti?
Nato skušajte biti z vsem v stiku in s tistim, kar prihaja oz se odpira.

Podoben proces se dogaja na uri psihoanalitične psihoterapije, pa naj oseba govori o sanjah ali čemurkoli že. Včasih ljudje kar med pripovedovanjem poiščejo smiselne povezave, včasih pa to delo opravijo s pomočjo psihoanalitika.

 

 

SLOVAR SANJSKIH SIMBOLOV

Dream Dictionary

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja