Sanjalec ja sam sebi najboljši psihoanalitik

Sanje nam lahko prinesejo pomembna sporočila in uvide iz nezavednega sveta, če jim znamo prisluhniti. Sanje so dragocen material za raziskovanje v psihoanalitični psihoterapiji. Vsebujejo lahko prepovedane želje in namere, bojazni, čustva in nasploh doživljanja, ki se jih sicer v budnem življenju slabo zavedamo ali pa sploh ne. Sanje nas skušajo nagovarjati. Še posebno tiste, ki se nam živo vtisnejo v spomin in ostajajo z nami skozi dan ali celo leta. Sanje so lahko same po sebi zdravilne, in če smo v stiku z njimi, na nas učinkujejo zdravilno saj krepijo našo intuicijo. V mnogih plemenih so si sanje razlagali v krogu, v skupini in iskali pomene. Freudova in Jungova psihologija bazirata na spoznanjih in sanjskega sveta. Pravzaprav še danes ne vemo točno kaj sanje so, vemo pa da so del naših življenj.

Tu so navodila za tiste, ki bi si radi kakšne sanje tudi razložili malo drugače.

 

1. Zapišite si sanje na list papirja tako kot bi jih pripovedovali psihoanalitiku, brez cenzure in olepševanja. Bodite pozorni na asociacije in ideje, ki se vam porajajo ob pisanju predvsem pa bodite v stiku z občutki, ki se vam ob pisanju scen porajajo.

2. Dovolite si razložiti sanje. Ne bojte se, da si stvari izmišljujete, le pustite domišljiji prosto pot. Skušajte izhajati iz čutenja! Vzemite si čas, ne hitite.

3. Zapisane sanje preberite še enkrat (lahko tudi kasneje, dan, teden, mesec). Opazili boste, da imajo lahko drugačen pomen oz boste dobili na iste sanje druge asociacije. Potem bodite v stiku še s tem in samo pustite, da domišljija in občutki delajo svoje. Ne iščite na silo razlag.

4. Bodite pozorni na osebe, predmete in simbole v sanjah, predvsem pa na stvari, ki nimajo nobenega smisla na prvi pogled. Pomagate si lahko z vprašanjem: Kaj meni ta simbol/ oseba predstavlja, zakaj sem ga dal v sanje in kaj si skušam z njim prav v teh sanjah sporočiti?
Nato skušajte biti z vsem v stiku in s tistim, kar prihaja oz se odpira.

5. Dober način dela s sanjami je tudi preko meditacije oziroma vodene imaginacije. To pomeni, da si vzamete čas, si prikličete sanje v spomni, oživite občutke iz sanj, potem pa se skušate s osebami in simboli iz sanj pogovarjati in razvijati sanje naprej. Za podrobne postopke si na youtubu poglejte vodeno aktivno imaginacijo po Jungu.

Podoben proces se dogaja na uri psihoanalitične psihoterapije, pa naj oseba govori o sanjah ali čemurkoli že. Včasih ljudje kar med pripovedovanjem poiščejo smiselne povezave, včasih pa to delo opravijo s pomočjo psihoanalitika.

 

 

SLOVAR SANJSKIH SIMBOLOV

Dream Dictionary

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja